Recensie optreden bij KBO Wassenaar

Bert Tielemans raakte al op 10-jarige leeftijd verrukt van de liedjes van Jules de Corte, met name van de eenheid van muziek en tekst. Hij heeft in een aantal kamerkoren gezongen en leidde een paar amateurkoren. Tielemans is de initiatiefnemer van deze hommage. Zijn stem komt overigens heel dicht in de buurt van Jules.
Jules de Corte (1924-1996) schreef en componeerde meer dan 3000 liedjes. Mooie, poëtische, filosofische en maatschappijkritische liedjes, waarmee hij veelvuldig optrad voor radio, televisie en in theaters. Veel van de teksten zijn nog steeds zeer actueel. De muziek wordt door kenners wel eens vergeleken met de muziek van Schubert. Zijn oeuvre werd bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs, de Louis Davidsprijs, een Gouden Harp en een Edison.
In het eerste deel van het programma werden de liedjes uit de vroege periode vertolkt. Jules de Corte is op eenjarige leeftijd blind geworden. Hij bracht zijn jeugd door op het blindeninstituut in Grave. In liedjes als 'Jan Willem Janszoon Berkemaat' en 'Franse les' is iets van die tijd terug te vinden. In 1946 begint De Corte zijn radiocarrière bij de KRO. Uit die tijd stamt onder meer het beroemde nummer 'Het Bruidspaar'. Prachtige nummers over de liefde zijn ook 'De Seizoenen', 'Romeo en Julio' en natuurlijk ‘Juultje van Pingelen’. Vlak voor de pauze werd natuurlijk ‘Ik zou wel eens willen weten’ vertolkt waarin de aanwezigen volop konden meezingen.
Na de pauze lag het accent op maatschappelijke thema's, met liedjes over de politiek (politici hebben meer ambitie dan talent) met het politiek kwetterende liedje ‘de Vogels’ (De vogels zouwe na heel lang kniezen en eindeloos praten een koning kiezen), de kerk, oorlog (het nog steeds actuele liedje ‘Honger en Geweren’), het milieu en ouder worden. Ook was hij zijn tijd ver vooruit met het liedje Ome Jan (familiediner van de EO) maar hij schreef ook liedjes die nergens op slaan zoals ‘7 Kippen en een haan’. Als je goed luistert naar de liedjes van Jules de Corte zijn heel veel liedjes in 2013 goed inpasbaar.
Op verzoek werd nog eenmaal als laatste nummer ‘Ik zou wel eens willen weten’ herhaald. Het volume van de aanwezigen was nog volop aanwezig. De middag werd traditioneel afgesloten met de bingo en de loterij. De mand viel dit keer op het lot in handen van één van de barmensen.
Peter Knijnenburg